Manastirea Sf. Barnaba

On Wednesday 11 February 2015 Add Comments

Manastirea inchinata sfantului ocrotitor al Ciprului, Barnaba, este in prezent transformata in muzeu de icoane, gazduit in fosta biserica si muzeu arheologic, amenajat in locul chiliilor.


Sfantul Barnaba s-a nascut in Salamis, intr-o familie de evrei din neamul Levitilor. Numele sau real era Sosis (Iosif). Din acest neam erau alesi preotii templului din Ierusalim, astfel incat si Barnaba a fost trimis acolo pentru a-si savarsi educatia. Acolo a putut fi martorul unor miracole savarsite de Iisus Hristos, ceea ce l-a determinat sa se converteasca la crestinism. In anul 45 d. Hr. a revenit in Cipru, insotit de varul sau Ioan Marcu si de Pavel din Tarsus, cu intentia de a propovadui crestinismul in randul evreilor din Salamis. Desi nu a avut un succes foarte mare, a reusit sa il converteasca pe insusi guvernatorul roman al insulei, Sergius Paulus, Ciprul devenind astfel primul teritoriu care avea un conducator crestin.

In anul 57 a fost arestat si ucis cu pietre de catre comunitatea de evrei, care i-au ascuns corpul in mlastina de langa oras, iar noaptea i l-au aruncat in mare. Cativa ucenici care au vazut cele intamplate i-au recuperat corpul din mare si l-au inmormantat sub un roscov in vestul orasului, asezandu-i  pe piept Evanghelia dupa Matei pe care obisnuia s-o poarte cu el.
Opresiunile asupra crestinilor au continuat cateva secole, iar mormantul lui Barnaba a fost dat uitarii. In anul 477 arhiepiscopul de Cipru, Anthemios, a visat locatia mormantului si a putut astfel descoperi ramasitele sfantului, impreuna cu biblia cu care fusese ingropat. El i-a daruit cartea sfanta imparatului bizantin Zenon, care, impresionat de cadou, a acordat autonomie Bisericii Ciprului si a donat bani pentru ridicarea unei manastiri pe locul mormantului.

Manastirea a fost ctitorita in acelasi an, dar doua secole mai tarziu a fost arsa pana in temelii din timpul raidurilor arabe. Biserica manastirii este o basilica cu doua domuri si isi datoreaza forma actuala lucrarilor din 1756, la ordinul Arhiepiscopului Philoteos. Arhitectura acesteia este asemanatoare celei intalnite in bisericile Sfantul Epifanie, din Salamis, si Sfantul Lazar, din Larnaca. Singura diferenta consta in faptul ca biserica Sfantul Lazar pastreaza inca toate cele trei domuri construite initial, in timp ce aceasta nu mai are decat doua din cele trei initiale. Tamburii pe care se sprijina cele doua domuri au fiecare cate 16 ferestre. La inceput, biserica avea doar trei usi, pe peretele vestic al acesteia. Intrarea actuala si ferestrele au fost construite in anul 1916. In acelasi an, o noua cladire a fost adaugata bisericii, in partea de est a acesteia. Absida bisericii dateaza insa dintr-o perioada mai veche. Clopotnita a fost construita in anul 1958.
Intreaga colectie de icoane a manastirii a fost furata in secolele XVII-XVIII. Dupa invazia turceasca din anul 1974, cei trei calugari care mai erau la manastire au mai locuit-o pana in 1976, cand, fiind foarte batrani si macinati de boala, s-au retras si ei in Ciprul de Sud.
Departamentul de Antichitati al autoritatilor locale a inceput renovarea complexului manastiresc in august 1991. In interiorul bisericii se gaseste catapeteasma originala. Doar o mica parte din fresce s-a mai pastrat, in dreapta altarului, unde sunt reprezentate scenele votive: aparitia sf. Barnaba in vis episcopului Anthemios, descoperirea mormantului, donatia imparatului Zenon. In interiorul bisericii este expusa o colectie de icoane culese din bisericile satelor din Ciprul de Nord si o parte din icoanele manastirii. Ele dateaza din secolele XIX-XX si sunt grupate pe sfinti, fiecare avand o mica explicatie cu numele sfantului si anul pictarii, fara a se mentiona, din pacate, si biserica de unde au fost aduse.


In curtea interioara, pe locul fostelor chilii care flancheaza curtea pe trei laturi s-a amenajat un mic muzeu arheologic, cu trei incaperi unde sunt expuse obiecte datand din mileniul 3 i.Hr. si pana la vesela adusa de venetieni. Cele mai multe exponate provin din Salamis, aflat in apropiere. In curte exista si un mic bufet unde se pot servi cafea si racoritoare, dar care era inchis la data vizitei (februarie).


La mica distanta de manastire se afla un mausoleu construit pe locul unde s-a descoperit mormantul sfantului Barnaba. El a fost renovat in anul 1953, cand s-au adaugat si treptele prin care cobori in pestera in care ucenicii sai i-au inmormantat trupul.

Manastirea Sf. Barnaba se afla la circa 7 km nord de Famagusta. Intrarea la obiectiv costa 7 TL de persoana, iar programul de vara e 9:00-19:00 si cel de iarna e 9:00-17:00, de luni pana duminica. De pe soseaua catre Iskele, la un sens giratoriu virati la stanga, dupa indicator, apoi vedeti manastirea dupa circa 2 km, pe partea dreapta. In stanga, pana sa ajungeti la manastire, puteti vizita necropola orasului Salamis, inclusiv capela supranumita "Inchisoarea Sfintei Ecaterina". Pe drumul care continua de la manastire, catre Tuzla (Ekgomi) se poate ajunge la ruinele fostului oras Ekgomi (de la intersectie imediat in dreapta; atentie, nu este indicator).


Leave a Reply

Toate drepturile asupra continutului scris si a fotografiilor apartin autorului blogului. Powered by Blogger.

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "