Manastirea Kykkos

On Monday 8 February 2016 1 Comment

Manastirea "Maica Domnului din Kykkos" este cea mai cunoscuta si cea mai prospera manastire din Ciprul zilelor noastre. Este de asemenea de o importanta istorica deosebita, dar si nationala si sociala. Ea este localizata la o altitudine de aproximativ 1200 metri, la circa un kilometru de muntele Kykkos, un pisc de 1318 m din versantii de vest a muntilor Troodos. Acest varf de munte se mai numeste si Throni sau Throni a Panagiei.
Sfanta manastire a Panagiei din Kykkos a fost fondata la sfarsitul secolului al XI-lea de catre imparatul bizantin Alexios I Comnenul, de atunci adapostind icoana Maicii Domnului pictata de Apostolul Luca.

Manastirea este cunoscuta dupa numele scurt de Kykkos, sau a Maicii Domnului din Kykkos. Originea numelui, care pare a data din epoca bizantina, nu este cunoscuta. Un punct de vedere ar fi ca deriva din denumirea stejarului kermes (Quercus coccifera), denumit local kokkos. Efraim Atenianul, Patriarhul Ierusalimului, pare sa sustina aceasta afirmatie. In lucrarea sa intitulata “Descrierea venerabilei manastiri regale a Kykkosului 1751” face referire la muntele Kokkos, redenumit ulterior Kykkos. O alta versiune a explicarii provenientei numelui manastirii este aceea care il pune in legatura cu sunetele scoase de a anumita pasare din regiune; aceasta este bine cunoscuta printre localnici datorita sunetelor ei specifice: "kik-ko, kik-ko".

Denumirea completa a manastirii este “Sfanta Manastire Imperiala si Stavropighie a Maicii Domnului de Kykkos”. Este imperiala, intrucat a fost infiintata si finantata prin ordinul imparatului bizantin Alexios Comnenul. Este stravropighie, intrucat la temelie a fost plasata o cruce. O manastire este considerata stavropighie sau patriarhala atunci cand se afla sub directa ascultare a Patriarhului Ecumenic si nu se subordoneaza mitropolitului sau episcopului local. Conform canoanelor Bisericii Ortodoxe, cand o manastire este fundata sub jurisdictia Patriarhiei, acesta are dreptul de a trimite o cruce care este amplasata la piatra de temelie a bisericii centrale, ceea ce plaseaza manastirea sub autoritatea ei directa.


Legenda



Conform traditiilor pastrate cu privire la infiintarea manastirii, un ascet virtuos numit Isaia salasluia intr-o pestera din muntele Kykkos. Intr-o zi Manuel Boutoumites, guvernatorul bizantin al insulei, in timp ce isi petrecea vara intr-un sat de pe valea Marathasei, participa la o vanatoare si se pierde in padure. Aici se intalneste cu pustnicul si il intreaba pe unde sa se intoarca. Isaia insa, indiferent la lucrurile lumesti, acesta nu ii raspunde. Atitudinea lui l-a maniat pe Boutoumites, care recurge la abuz verbal si chiar fizic.


La scurt timp dupa aceea, Boutoumites cade la pat, grav bolnav. In acel moment isi aminteste de comportamentul reprobabil pe care l-a avut fata de Isaia si il roaga pe Dumnezeu sa il insanatoseasca pentru a putea merge sa-i ceara iertare ascetului. Dumnezeu ii asculta ruga, dar i se infatiseaza si pustnicului, instiintandu-l ca tot ce s-a intamplat a fost voia Lui. Dumnezeu il sfatuieste pe Isaia sa ii ceara lui Boutomites sa aduca in Cipru icoana Maicii Domnului pictata de apostolul Luca, tinuta in palatul imperial din Constantinopol.

Cand Boutoumites a auzit dorinta pustnicului, a considerat-o imposibil de realizat. Dar Isaia i-a explicat ca este voia Domnului, astfel incat hotarasc sa calatoreasca impreuna la Constantinopol. Ceea ce au si facut, dar timpul trecea si Boutoumites nu reusea sa gaseasca momentul prielnic pentru a solicita audienta la imparat cu scopul de a cere icoana. Drept urmare, i-a daruit lui Isaia alte icoane si l-a trimis inapoi in Cipru. Dintr-o data, fiica imparatului se imbolnaveste de aceeasi boala de care suferise Boutoumites. Guvernatorul s-a prezentat atunci in fata imparatului Alexios, i-a povestit patania lui cu pustnicul si l-a asigurat ca fiica lui se va insanatosi daca trimite icoana Maicii Domnului in Cipru. Constrans de situatie, imparatul cazu de acord. Fata lui s-a insanatosit pe loc. Nedorind sa se desparta de icoana, totusi, imparatul ordona sa se picteze o copie a icoanei, cu intentia de a o trimite pe aceasta din urma in Cipru. Totusi, in noaptea respectiva, Maica Domnului i se arata lui Alexios in vis si ii spune ca e vointa ei sa se trimita icoana originala in Cipru, iar el sa pastreze copia.

 Amplasamentul


In ceea ce priveste complexul monahal, cladirile dateaza din perioade diferite. Biserica este amplasata in mijloc. In jurul ei sunt diverse cladiri anexe, cum ar fi staretia, synodikon (pentru primirile oficiale), chiliile calugarilor, biblioteca, muzeul, camerele de cazare, biroul administrativ etc. Majoritatea acestor anexe in forma actuala au fost construite intre anii 1700 si 1755. In mijloc exista cu curte pavata cu o fantana. Initial, biserica si majoritatea anexelor au fost construite din lemn, care este abundent in zona, intrucat varful Kykkos este in apropiere de padurea Pafos. Dupa incendiul izbucnit in 1365, manastirea a fost reconstruita din lemn si piatra, dar a fost din nou mistruita de flacari la 1541, dupa care numai piatra a fost utilizata la refacerea ei. Contraforturile exterioare si peretii inalti confera manastirii un aspect impozant de castel.

Cea mai mare parte a peretilor exteriori si a pridvoarelor au trecut prin renovari si au fost decorate cu fresce religioase. Acestea sunt in mare mare mozaicate (cu pietricele rectangulare din email si din sticle decorata cu foita de aur) si impodobesc intrarile si peretii din curtile interioare si de pe pridvoare in asa maniera sa se imbine armonios cu arhitectura specifica a complexului. Mozaicurile si frescele sunt opera fratilor Kepolas, pictori de icoane ciprioti, a pictorului roman Mihai Morosan impreuna cu ucenicii lui, dar si a altora din Grecia, Bulgaria si Serbia.
Iata cateva din cele mai deosebite scene de la parterul aflat in partea de sud a manastirii:
-    In dreapta intrarii principale: mozaic infatisand pe Apostolul Luca pictand icoana Maicii Domnului
-    Mergand de-a lungul coridorului, in partea dreapta, apoi in stanga
      o    In dreapta: pustnicul Isaia in munti si guvernatorul Boutoumites lovindu-l cu un bat; Boutoumites bolnav in pat;
      o    In stanga: miracole savarsite de icoana facatoare de minuni – Porfyrios, cazut de pe cal si ajutat de Maica Domnului; Fecioara ajuntand marinari naufragiati.
-    In partea de nord vedem: scene cu miracole savarsite de Maica Domnului; Panagia Eleousa (Fecioara de la Kykkos); turci jefuind manastirea dupa ce l-au spanzurat pe staretul Iosif in 1821.
-    La intrarea in capela lui Efrem Sirianul: la etaj avem fresce si mozaicuri infatisand ingeri si scene din vietile lui Iisus Hristos si a Fecioarei Maria.

Treptele ne poarta catre nivelul inferior al manastirii, unde exista o curte interioara cu o fantana in centru si un magazin care ofera spre vanzare produse ale manastirii. Vizavi de magazin este un mozaic imens infatisand scena Adormirii Maicii Domnului. 


Daca privim spre sud-vest, observam clopotnita. Aceasta a fost construita mult mai tarziu decat biserica, in 1882, intrucat pe timpul ocupatiei otomane crestinii nu aveau voie sa traga clopotele. Exista sase clopote, din care cel mai mare este rusesc si cantareste 1280 kg.

Panagia Eleousa


In partea de nord este biserica manastirii, unde icoana facatoare de minuni a Panagiei Kykkotissa este pastrata. Icoana este asociata cu infiintarea manastirii si constituie una dintre cele mai de pret comori ale acesteia. Icoana mai este denumita si Panagia Eleousa, cea Milostiva. Fecioara Maria este infatisata ca tinand pe pruncul Iisus pe bratul drept. Dupa traditie, Panagia Kykkotissa este una dintre cele trei icoane ale Maicii Domnului pictate de Sfantul Apostol Luca, prin porunca cereasca, la sapte ani dupa Invierea lui Domnului nostru Iisus Hristos. In 1756 icoana a fost ferecata in argint. Chipul Maicii Domnului este acoperit si niciodata dezvaluit, fie din dorinta imparatului Alexios, fie pentru a inspira mai mult respect. Se spune ca Gherasim, Patriarhul Alexandriei, a indraznit sa ridice acoperamantul pentru a vedea chipul Fecioarei Maria, dar a fost pedepsit pentru sacrilegiu si obligat sa ceara indurare de la Dumnezeu cu lacrimi amare de cainta.

Calugarul rus Basil Barsky, vizitand manastirea la 1735, a scris ca icoana era dezvaluita numai in perioade de seceta sau de calamitati. Mai intai era dusa in procesiune pe muntele invecinat Throni, unde se tinea o litanie. Calugarii evitau sa priveasca chipul Maicii Domnului, pe care o tineau orientata catre cer, inspre locul de unde ar trebui apara norii. Poporul cipriot iubeste nespus Sfanta icoana, recunoscuta in intreaga lume ortodoxa. Cateva icoane din mai multe tari, precum Grecia, Rusia, Bulgaria, Egipt si Etiopia sunt inchinate Fecioarei de la Kykkos, aratand un respect nemarginit de care se bucura in randul credinciosilor ortodocsi. Oameni din diverse parti ale lumii vin in pelerinaj la manastire cautand indurare de la icoana facatoare de minuni, solicitandu-i ajutor in vindecarea unor boli sau intarire pentru a putea trece peste necazurile vietii.

De aceea vom vedea ca biserica este plina cu ofrande de recunostinta care atesta puterile tamaduitoare ale icoanei. De exemplu, o parte dintr-o mandibula de peste-fierastrau a fost oferita pentru a comemora cum niste marinari au fost salvati de la un inec sigur cand un peste-fierastrau urias le-a strapuns corabia in 1718. Un arab a avut un comportament necuviincios fata de Sfanta Icoana si bratul i-a fost paralizat. Un brat din bronz este aducere aminte asupra acelui incident.

Biserica

 


Acum patrundem in interiorul bisericii manastiresti. Iconostasul dateaza din secolul al XVIII-lea. Interiorul bisericii este decorat cu fresce remarcabile realizate in 1975-1984 de catre pictorul de icoane cipriot Christos Georgiou, inspirate din vietile lui Iisus Hristos si a Maicii Domnului. Frescele din Sfantul Altar dateaza de la sfarsitul secolului al XVIII-lea sau inceputul secolului al XIX-lea. Deasupra culoarului principal atarna doua candelabre rusesti aduse de staretul Cleopa in 1913. Biserica a fost intial conceputa cu o singura deschidere, dar a fost extinsa in 1745 cu inca alte doua. Cea din mijloc este dedicata Maicii Domnului, cu hramurile pe 8 septembrie (nasterea Maicii Domnului) si 15 august (Adormirea Maicii Domnului), cand au loc praznice importante. Cea din drepta este dedicata Tuturor Sfintilor si cea din stanga Arhanghelilor Mihail si Gavriil.Icoana facatoare de minuni a Panagiei Eleousa este amplasata pe catapeteasma, printre alte icoane. Este cea pictata de Apostolul Luca si acum ferecata in argint aurit incrustat cu pietre semipretioase si acoperita cu o tesatura brodata delicata. In dreapta icoanei vedem replica unui brat, aducere aminte a miracolului cu arabul.
O cruce mare din argint cantarand 8.5 kg a fost adaugata recent pe iconostas (octombrie 2011).
O alta modificare recenta a fost convertirea incaperii din partea de nord, unde se tineau botezurile, in sala de expozitie deschisa publicului. Ea adaposteste o colectie impresionanta de relicvarii din argint cu moaste ale unui numar mare de Sfinti.

Muzeul

 

Muzeul a fost infiintat ca spatiu de expunere, dar si de cercetare, la initiativa vietuitorilor manastirii. Decorul urmeaza indeaproape conceptul staretului de a reflecta maretia si maiestuozitatea imperiului bizantin. Salile muzeale se afla situate in nord-vestul complexului monahal si sunt accesibile prin intrarea situata la in partea de nord a incintei.
Podelele muzeului sunt impodobite cu modele complicate din granit si marmura colorata, iar tavanele sunt impodobite cu panouri sculptate si aurite din nuc pretios. Albina de pe pardoseala din sala de primire reprezinta emblema staretului manastirii si simbolizeaza sarguinta si ascultare. Albinele culeg atat polen cat au nevoie; asemeni si oamenii, culeg atat cat le trebuie ca sa devina mai buni.
Colectia muzeului include obiecte de podoaba sau de cult unice, majoritatea fiind confectionate din aur, argint, email, fildes, matase, perle si pietre pretioase. Printre obiectele expuse se pot mentiona cruci, un antimis din lemn, icoane, obiecte de cult din aur si argint (discuri, potire), evanghelii ornamentate cu pietre pretioase, mitre episcopale, engolpioane, curele si vestminte, lampi cu ulei, candelabre, etc., toate organizate in patru incapari spatioase.

Manastirea Kykkos se gaseste la 85 km de Nicosia, iar drumul prin munti este foarte spectaculos, trecand prin Kalopanayiotis si micul sat Gerakies. Va puteti opri adesea pentru a admira peisajul. Atentie la caderile de pietre, o problema permanenta pe drumurile inguste de munte. Soseaua este in stare impecabila, dar se impune prudenta la condus.
Intrarea in manastire este libera, insa pentru a vizita muzeul tariful este de 5 euro de persoana. In exteriorul manastirii sunt numeroase chioscuri cu suveniruri si produse locale, dar si un restaurant in regim de autoservire unde se poate lua masa.





 






 
 

One Response so far.

  1. Unknown says:

    Multumesc. Voi vizita manastirea Kykkos in octombrie si expunerea dvs imi este de mare folos.
    Panaghia Eleousa sa ne ocroteasca pe toti.

Leave a Reply

Toate drepturile asupra continutului scris si a fotografiilor apartin autorului blogului. Powered by Blogger.

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "