Pentru iubitorii de natura, imprejurimile capitalei, Nicosia, nu ofera prea multe locuri unde sa te poti bucura de beneficiile unui peisaj incantator, in special in lungul sezon cald, cand totul este scorojit de soare. Exista totusi o exceptie, chiar foarte accesibila, fiind situata in marginea orasului si in apropiere de autostrada, de nodul comercial Shakolas si de Spitalul General Nicosia. Vorbim aici de o intindere de nu mai putin de 840 de hectare de padure, in mare parte spontana, o oaza de oxigen in marginea orasului, de liniste, loc placut de relaxare, plimbari sau activitati sportive.




In Cipru sunt declarate un numar de zece parcuri forestiere, insumand un total de aproximativ 15600 hectare de zone impadurite protejate prin lege. Cele mai intinse ca suprafata se afla in mod evident in zona montana, si vorbim aici despre Parcul National Troodos (circa 9100 hectare) si de Machairas (4500 hectare). Athalassa se situeaza pe un suprinzator loc trei ca suprafata, fiind cea mai intinsa zona protejata din campie.  Un colt de natura disponibil tot timpul anului, dar cu totul special primavara, Athalassa ofera doua zone de picnic, numeroase trasee pentru ciclism, jogging sau simpla plimbare, un loc de observatie a pasarilor salbatice la barajul Athalassa, facilitati pentru practicarea sporturilor de echipa.


Un moment special al zilei este contemplarea apusului pe malul lacului antropic Athalassa, unde natura isi urmeaza totusi cursul. Vegetatie lacustra specifica, stuf, eucalipti cu varste memorabile si specii de pasari migratoare pot incanta ochiul si mintea privitorului.



Parcul nu a aratat dintotdeauna asa. Initial un loc salbatic si cu o vegetatie forestiera mult redusa in suprafata, sansa transformarii acestui loc, singurul plaman verde al capitalei, s-a ivit in 1962, cand a intrat sub administrarea Departamentului Forestier. De atunci s-au plantat arii intinse de copaci, s-au creat doua lacuri artificiale, insa locul nu a fost suficient supravegheat, astfel incat degradarea si furturile si-au spus cuvantul, in contextul vremurilor tulburi de atunci. Pana in anii recenti, padurea Athalassa nu era accesibila familiilor obisnuite, fiind un loc de adapost pentru infractionalitatea legata de narcotice sau de natura sexuala.

Parcul a fost redat cetatenilor in urma cu cativa ani, cand s-au realizat toate amenajarile peisagistice necesare, dar care nu stirbesc cu nimic din frumusetea salbatica originala a naturii. Acum, mii de locuitori din imprejurimi vin zilnic aici pentru a se bucura de aer curat, practicand un sport sau doar pentru a contempla natura si a se detasa de cotidian.

Cateva specii din flora spontana, surprinse in perioada de inflorire (inceputul lunii martie).

Asfodel (Asphodelus aestivus)

 Palmier pitic (Phoenix canariensis)

 Rapita (Brassica rapa)
 Eucalipt (Eucalyptus camaldulensis)
 Macrisor (Oxalis pes-caprae)

 Sugel (Lamium amplexicaule)

Acacia saligna

Parcul forestier Athalassa este situat intre municipalitatile Strovolos, Aglantzia, Latsia si Geri, iar accesul se realizeaza pe langa Spitalul General Nicosia, pe un drum asfaltat. La capatul lui gasiti o parcare amenajata de dimensiuni generoase, de unde pornesc carari si trasee pentru ciclism catre diverse colturi ale parcului.
De mentionat ca langa campusul universitar din Aglantzia exista un parc de dimensiuni mai mici, Agios Giorgios, sau Parcul Municipal Aglantzia, mult mai bine amenajat, in care se gaseste si un Centru de Informare Turistica unde va puteti documenta mult mai bine asupra florei si faunei endemice. Voi reveni cu amanunte.



Leave a Reply

Toate drepturile asupra continutului scris si a fotografiilor apartin autorului blogului. Powered by Blogger.

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "